Tannstein: Hva Det Er og Hvordan Du Kan Forebygge Det

Rate this post

Tannstein: Hva Det Er og Hvordan Du Kan Forebygge Det

Tannstein, også kjent som kalkulus, er en hard avleiring som dannes på tennene når plakk ikke fjernes grundig. Over tid kan tannstein føre til tannkjøttsykdommer og andre tannhelseproblemer. I denne artikkelen ser vi på hva tannstein er, hvordan det dannes, og hvilke tiltak du kan ta for å forebygge det.

Hva er Tannstein?

Tannstein er resultatet av mineralisering av plakk – et klebrig bakteriebelegg som kontinuerlig dannes på tennene etter å ha spist eller drukket. Når plakk ikke fjernes ved regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd, begynner det å hardne og bli til tannstein. Denne prosessen kan skje både over og under tannkjøttlinjen, og det kan gjøre det vanskeligere å holde tennene rene.

Hvordan Tannstein Dannes

  1. Plakkdannelse: Etter måltider dannes det et lag med plakk på tennene dine, som inneholder bakterier.
  2. Mineralisering: Innen 24-72 timer kan plakket begynne å herde og binde seg til tannoverflaten på grunn av mineraler i spyttet ditt.
  3. Tannstein: Når plakket ikke fjernes, blir det til tannstein som er mye vanskeligere å fjerne uten profesjonell hjelp.

Symptomer på Tannstein

Selv om tannstein i noen tilfeller kan være vanskelig å se, kan du oppleve noen av følgende symptomer:

  • Rough eller ujevn følelse på tennene: Spesielt bak tennene eller langs tannkjøttlinjen.
  • Misfargede tenner: Tannstein kan gi en gul eller brunaktig farge på tennene.
  • Irritert tannkjøtt: Tannstein som ligger nær eller under tannkjøttlinjen kan føre til betennelse og blødning.

Hvorfor Er Tannstein Skadelig?

Tannstein kan skape grobunn for ytterligere plakkdannelse, som kan forårsake tannkjøttsykdommer som gingivitt og periodontitt. Hvis det ikke fjernes, kan tannstein også bidra til utviklingen av hull i tennene og føre til dårlig ånde (halitose).

Hvordan Forebygge Tannstein

  1. Daglig tannpleie: Regelmessig og riktig tannpuss to ganger daglig med fluorholdig tannkrem er avgjørende for å fjerne plakk før det blir til tannstein.
  2. Bruk tanntråd: Tanntråd daglig hjelper til med å fjerne matrester og plakk mellom tennene, der tannbørsten ofte ikke når.
  3. Regelmessige tannlegebesøk: Profesjonell tannrens hos tannlegen minst én gang i året bidrar til å fjerne tannstein og sikre god tannhelse.
  4. Unngå sukkerholdig mat og drikke: Reduser inntaket av sukker, som kan føre til plakkdannelse.

Behandling av Tannstein

Hvis du allerede har tannstein, kan det bare fjernes av en tannlege eller tannpleier ved hjelp av spesialverktøy. Regelmessige besøk hos tannlegen er derfor viktig for å forebygge større tannhelseproblemer.

Konklusjon

Tannstein er en vanlig tannhelseutfordring som kan påvirke både utseendet og helsen til tennene dine. Ved å opprettholde en god munnhygienerutine og besøke tannlegen regelmessig, kan du forebygge dannelse av tannstein og holde tennene og tannkjøttet sunt. Kontakt oss på Oppsal Tannlegesenter for råd eller timebestilling hvis du mistenker at du har tannstein.

Share your love
Facebook
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *